İngilizce öğreniyorum -1 (İngilizce öğrenirken yapılan hatalar nelerdir?)

teacher discussing her lesson
Paylaş

İngilizce Öğreniyorum -1

İngilizce öğreniyorum serisinin ilk metni olan İngilizce öğrenirken yapılan hatalar ile öğrenme sürecinde yer alan hatalara odaklandım. Hepimiz uzun yıllar boyunca okullarda İngilizce dersi aldık. Türkiye’de öğretilen İngilizce, sadece teorik ve zamanları anlatmaktan öteye gidemediği için de, hiç kimse İngilizce öğrenemedi. Bunun altında yatan sebepleri ben hem hocalar bakımından hem de müfredat bakımından ikiye ayırmak istiyorum. Öğretmenler bakımından bakmak gerekirse, burada biraz sonra özelliklerini saymış olduğum öğretmen(!) tipi, hedef gösterilerek yapılmıştır ve şahsımın da içinde bulunduğu bütün bir zümreyi kastetmemektedir. Bu öğretmen bile diyemeyeceğimiz karakter, sadece maaşına bakar. Gelir, kabataslak konu anlatır ya da çizgi film izletir ve çekip gider. Bu şahıslara neden çocuklar ilerleyemiyor diye sorduğunuzda da, “Benin suçum ne? müfredat ne diyorsa onu yapmaktayım.” Cevabını vermektedirler. Şöyle kritik bir hatırlatma yapmam gerekirse, müfredatın bile belirlemiş olduğu konular düzgün ve eğlenceli hatta pratik bir şekilde öğretilmiş olsaydı, okullarımızdan mezun olan öğrencilerimiz sadece adını söylemekten çok daha fazlasını yapabilirdi.

Sistem bakımından da bakılacak olursa; sistemin en büyük eksikliği müfredatı pratikliğe ve işlevselliğe göre belirlememiş olmasıdır. Bundan da büyük sorun; denetleme mekanizmasının olmamış olmasıdır. Nedir bu denetleme mekanizması? Her bir branş için belirli aralıklarla o branş öğretmenlerinin aldığı maaşı hak edip etmediklerini anlayabilmek için denetlenme yapılmasıdır. İngilizce için konuşmak gerekirse, bir ayda bir kez ya da iki ayda bir kez, alanında uzman bir İngilizce uzmanının okullara giderek çocukların İngilizcelerini test etmesidir. Elbette dil sadece öğretmen sayesinde öğrenilen bir şey değildir hatta diğer alanlarda öyledir. Örnek vermek gerekirse, canla başla çalışan bir öğretmenin bir sınıfı hiç İngilizce için ilgili olmayabilir ve bütün emeği boşa gidebilir. Müfettişin görevi bütün sınıfları denetleyerek genel bir ortalama çıkarmak olmalıdır. Bu sistem düzenli çalıştığı takdirde, sadece maaş almak için derse gelerek geleceğimiz olan çocuklarımızın geleceği ile oynamaya çalışan kişi ya da kişilerin önüne geçmiş olacağız. Bir dil öğrencisi nasıl olmalı? Bir dil öğrenen kişi, öğrendiği dil farketmeksizin sabırlı ve planlı olmayı bilmesi gerekir. Dil öğrenen kişi, mutlaka yata yapmalıdır. Hata yapmaktan korkmak, bisiklete binmeye çalışırken düşmekten korkmak gibidir. Hata yapın! Konuşmaya çalışırken hatalı cümleler kurun, yanlış telaffuzlar yapın ama unutmayın hata yapmak önemli değildir. Önemli olan şey, hatalarınızı düzeltmeniz ve farkına varmanızdır.

Tecrübe dediğimiz şey, yapılan hatalar zinciridir. Özgüven sorunuz olacaktır fakat olmaması da sizin elinizde. “Acaba yanlış konuşursam bana gülerler mi?” gibi bir düşünceyi kafanızdan çıkarın. Karşınızdaki kişi anadili İngilizce olan bir kişiyse, hatalarınızı yüzünüze vuracak bir tavır takınmaz. Sizin anadiliniz olmadığını bildiği için sizi anladığı takdirde hatalarınızı umursamaz bile. Anadili İngilizce olmayan kişilerle konuşurken bilmeniz gerekir ki, onlar da bir zamanlar sizler gibi sadece My name is diyebiliyorlardı. Şimdi onların tamamladığı maratonu sizler tamamlayacaksınız! Unutmayın, hayatınızın çok kısa bir süresini hayatınızın geri kalanını değiştirmek için harcayacaksınız. İngilizce bilmek size, yeni iş fırsatları, ekstra maaş, ekstra prim, yüksek lisans, doktor, dünyayı tanımak ve daha onlarca kapıyı aralayacak! Üstelik hayatınızı 6 ile 12 ay arasında değiştireceksiniz!

Bu süreyi çok daha verimli geçirmek ya da kısaltmak için United English ile iletişime geçebilirsiniz. Bireysel Çalışma Hataları Bu e-kitap sizlere genel olarak , evde kendi başınıza nasıl bir çalışma gerçekleştirebileceğinizi açıklamak için hazırlandı. Daha profesyonel yardım ve ücretsiz rehberlik için @unitedengliish instagram adresinden bizlere ulaşarak, sizlere en uygun ders planını ve yöntemlerini önermemizi de isteyebilirsiniz. Türkiye’de belki de milyonlarca insan en az bir kere İngilizce öğrenmek için çaba göstermiştir. Bu süreci kimileri çuval dolusu para verdiği ama teorik eğitimden uzağa gidemediği kurslarla, kimisi de gene yüzlerce lira verdiği dil bilgisi kitapları ile evde geçirmeye çalışmıştır. Burada özellikle çoğu okullarda verilen ve sizin de eminim aldığınız ya da almak istediğiniz İngilizce Dil bilgisi kitapları için ayrı bir başlık açmak istiyorum.

Daha detaylı anlayabilmeniz için konuyu, Türkçe ile örnek vereceğim. Hiçbirimiz doğduğumuz zaman Türkçe dil bilgisi kitabı ile dilimizi öğrenmedik. Deneyim ve edinim ile öğrendik. Hepimiz annemize babamıza sorarak ve onların nesneler ve durumlar için çıkarmış oldukları cümleleri ve sesleri taklit ederek Türkçe konuşmayı öğrendik. Ardından hepimiz okula gönderildik. Biz okula gittiğimiz zaman Türkçe konuşabiliyorduk hiçbir kural vs bilmeden. Tek ihtiyacımız olan okumayı ve yazmayı öğrenmekti. Buradan okuma-yazma ve konuşmanın çok başka konular olduğunu anlamış olduk. Konumuza devam edersek, bizlere Türkçe dersi vermeye başladılar ve önümüze Türkçe ders kitapları ile Türkçe çalışma kitapları koydular. Zaten Türkçe bildiğimiz için, tek yapmamız gereken Araba ile Araba-cı kelimesi arasındaki farkı ve cümlenin nasıl kurulduğunu öğrenmekti. Burada kilit nokta; zaten Türkçe biliyor olmamız. Sizler İnternetten sipariş ettiğiniz bilmem ne grammer kitaplarına yüzlerce lira verirken şunu unutuyorsunuz; bu kitapların çoğu anadili Türkçe olan kişiler için değil, İngiliz okullarının ya da Amerikan okullarının, İngilizce derslerinde (Bizdeki Türkçe) ana dili İngilizce olan çocuklara dil öğretmek için hazırladıkları kitaplardır. Bu durumda sizlerin hiçbir temel bilgisi olmadan elinize aldığınız dil bilgisi kitaplarını okumaya ve anlamaya çalışmanız, sizin için hüsran ile sonuçlanacaktır. Bunun önüne geçebilmek için, kapağında For Esl/Efl Leaners yazan kitapları ya da, Türkçe yazılmış ve anadili Türkçe olan kişiler için hazırlanmış olan kitapları tercih etmeniz gerekmektedir.

İngilizce Öğreniyorum -1

by Samet Tuncay

Araştırmacı, yazar, bil bilimci.

0 Replies to “İngilizce öğreniyorum -1 (İngilizce öğrenirken yapılan hatalar nelerdir?)”