Evde İngilizce Öğrenilir mi? 5 Adımda Evde İngilizce!

Evde İngilizce Öğrenilir mi?
Paylaş

Neden İngilizce?

Özellikle karantina günlerinde, insanlar kendilerine artı bir değer katmak için yeni bir dil öğrenme arayışındalar. Çağımızın Lingua Francası(Dünya ortak dili) herkesin bildiği gibi İngilizcedir. Bu yüzden  insanlar internet ortamlarında sürekli “Evde İngilizce Öğrenilir mi?” sorusuna yanıt bulma çabasındadır. Çağımız, artık diploma ile işlere yerleşilen bir dönem değildir. Şirketler, kişilerin diplomasına değil edindiği yeteneklere bakmaktadır. Bu açıdan baktığımız zaman, dil öğrenmek sizi hayata bir sıfır önde başlatacak bir hobidir! Bu yazı ile sizlere, evde dil öğrenmek isteyen bir kişinin izlemesi gereken yol haritasını anlatacağım.

 Evde İngilizce Öğrenilir mi?

Öğrenilir, hem de bal gibi. Arkadaşlar, dil bir kişi ya da kurum tarafından size öğretilmez. İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümündeki ilk dersimde hocamız, “Eğer bu bölüme dil öğrenmek için gelen varsa şimdiden bıraksın.” Demişti. Kurumlar ve hocalar size sadece yol gösterir, iş sizin kendinizde biter. Bir zamanlar iki kardeşe özel ders vermiştim. Kardeşlerden birisi bir süre sonra konuşmaya ve anlamaya başlamıştı fakat diğer kardeşi olduğu yerde sayıyordu. Öğretmenleri aynıydı, imkanları ve ekipmanları da aynıydı. Peki, bu iki kardeşi ayıran özellik neydi? İrade, azim ve heves! Dil öğrenmek bireysel bir olgudur. Siz dil öğrenmek için çaba göstermezseniz, açık ve net öğrenemezsiniz!.

1- Hedefinizi Belirleyin

Bir kağıt kalem hazırlayın. Kendinize bu yazıyı okudukça öğrenilecekler ve yapılacaklar olmak üzere bir şema hazırlayınız.Ne için İngilizce öğreniyorsunuz? Akademik eğitim için mi? Hava atmak için mi?(Dil ile hava atanlar var evet.) Konuşmak için mi? Önce buna karar vermelisiniz. Sadece konuşmak isteyen bir kişinin, bütün dil bilgisi kurallarını öğrenmesinin bir anlamı yoktur. Öncelik olarak dili neden öğrenmek istediğinize karar verip, buna göre bir çalışma haritası çıkarmalısınız.

2- Dil Bilgisi Öğrenmek  

Dilin ne amaçla öğrenmek isterseniz isteyin, gene de dilin kurallarını bilmek zorundasınız. İngilizce, cümle yapısı olarak nasıldır, pasif-aktif cümleler nasıl yapılır ve zamanlar nelerdir gibi konulara hakim olmanız gerekir. İlk aşamada hedefinize göre, size her detayına kadar öğrenmenizi değil, işinize yarayacak kadarını öğrenmenizi tavsiye ediyorum. İnternet üzerinden pdf olarak bir çok dil bilgisi kitabına ücretsiz ulaşabilirsiniz. Unutmayın saatlerce çalışmanız gerekiyor. Çalıştığınız saat kadar İngilizce öğrenirsiniz. Günde  bir saat dil bilgisi çalışan ile iki saat çalışan arasında elbette fark olacaktır.

Ücretsiz dil bilgisi kitaplarını görmek için tıklayınız.

Evde İngilizce Öğrenilir mi?

3- Kalıpları Öğrenmek

İlk etapta dil bilgisi ile eş zamanlı olarak kalıp cümleleri öğrenmenizin faydası var. Bu sayede, dil bilgisini uygulamalı olarak, kalıp cümleler içinde görme ve anlama şansınız olacaktır. Kalıp cümleler, özellikle sadece basit konuşmalar yapabilmek için, İngilizce öğrenenlerin en iyi silahıdır. Formül aynıdır, yazın, ezberleyin, tekrar edin. Benim anasınıfı öğrencilerim, İngilizce’nin bir çok kalıp cümlesine hiçbir dil bilgisi yapısını bilmeden hakimdirler. Öğrencilerime Do you like apples?(Elmaları sever misin?) gibi bir soru sorduğumda, Yes I like apples(Evet, elmaları severim.) cevabını hemen verirler. Kalıp cümleler ile öğrencilerim hiçbir dil bilgisi kuralını öğrenmelerine gerek kalmadan, kolaylıkla A1 İngilizcesini 3 ayda henüz 6 yaşındayken öğrendiler. Sadece 3 aylık bir süreçte, kendi azim ve istekleriyle öğrencilerimin  nasıl bir İngilizce’ye sahip olduklarını anlamak için, Erzurum’da ilk kez öğrencilerin İngilizce konuşarak hazırlamış olduğu tanıtım videosuna buradan ulaşabilirsiniz.

Kalıp cümlelere ulaşmak için tılayınız.

4- Kelime Ezberi

Gelelim dili oluşturan en büyük yapı taşına, yani kelimelere. Kelime ezberi yapmadan dili öğrenmeniz imkansız gibi bir şeydir. Yukarıda bahsetmiş olduğum öğrencilerim, düzenli olarak haftalık minimum yirmi ile kırk kelime arasında öğrenebiliyorlardı. Kelime ezberi yapmak bazen eğlenceli bazen de sıkıcı olabilir. Bunun ne şekilde olacağına karar vermek tamamen sizin elinizde. Artık cep telefonlarında, sizlere sürekli kelime ezberi yapmanıza yardımcı olacak yüzlerce uygulamalar mevuct. Bazı uygulamaların linklerini alt tarafda bırakacağım. Gidin ve Öğrenin! İsterseniz kelime kartları hazırlayarak oyunlar oynayabilirsiniz. Ben ilkokul zamanlarımda, odamdaki objelerin İngilizce anlamlarını bir kroki çizerek yazmıştım.

Kelime Programı örneği (Andoid)

Kelime Programı Örneği (Apple)

5-  Kendini Dile Maruz Bırak!

Hedefinizi seçtiğinizi düşünüyorum. Kendinize bir yol haritası hazırlayıp, kalıp, dil bilgisi ve kelime ezberi de yapmaya başladınız. Şimdi sırada kendinizi dile maruz bırakmak var. Sadece ezberlemek  yetmez, aynı zamanda dinlemek görmek de gerekir. İngilizce şarkılar dinlemek, yabancı diziler izlemek, seviyenize uygun hikaye kitapları okumak gibi kalıplaşmış yöntemler, gerçekten de işe yarar yöntemlerdir. Nedir bu dile maruz kalmak? Dile maruz kalmak demek, hayatınızın büyük bir çoğuluğunu İngilizce üzerine kurmak demektir. Netflix, dil öğrenen insanlar için, öğrendikleri dilin altyazılarını gösteren bir eklenti geliştirmiş durumda. Sizi zorlayan şeyler, güçlendiren şeylerdir. Dil öğrenme sürecini kısaltmak isterseniz, telefonunuzu ve bilgisayarınızı tamamen İngilizce kullanmanızı tavsiye ederim. Bu sayede, istemsizce kendinizi dile maruz bırakmış olacaksınız.

Evde İngilizce Öğrenilir mi?

Bu bahsettiğim beş adımı titizlik ile uyguladığınız zaman, kendi kendinizin dil öğretmeni olacaksınız. Daha önce bahsettiğim gibi “Evde İngilizce Öğrenilir mi?” sorusunun cevabı evettir. Sadece İngilizce değil, benim gibi kafayı sıyırdıysanız Latince bile öğrenmeye çalışabilirsiniz.

Bir sonraki yazımda, sizlere dil öğrenirken kullanabileceğiniz bazı uygulamaları anlatacağım. Güncel yazılarımdan haberdar olmak için yandaki zile tıklayarak bildirimleri açmayı unutmayınız.

Diğer yazılarımı okumak için tıklayınız.

by Samet Tuncay

Araştırmacı, yazar, bil bilimci.

One Reply to “Evde İngilizce Öğrenilir mi? 5 Adımda Evde İngilizce!”

+ Leave a Comment