Herkesin İzlemesi Gereken Filmler

Herkesin İzlemesi Gereken Filmler
Paylaş

Herkesin İzlemesi Gereken Filmler

Özellikle karantina günlerinde her yerde sürekli “Ölmeden önce izlenecek filmler” gibi listeler görüyorsunuzdur. Bugün, sizlere benim için çok önemli olan on filmi paylaşacağım. Bana sorarsanız, bu filmler herkesin izlemesi gereken filmlerdir. Lafı çok uzatmadan gelin listemize geçelim.

1- Yeşil Yol ( Green Mile)

Ah Yeşil Yol! Nice ağlamam diyen insanların bile gözyaşlarını sel gibi akıtan, taşıdığı anlamlarla bizi kendine hayran bırakan film. O meşhur sözü hatırlayanlarınız vardır, “Karanlıktan korkuyorum patron, lütfen ışığı kapatma.” Film işlemediği bir suç yüzünden idama mahkum edilmiş bir mahkumun hayatını anlatmakta. Film bir çok anlam taşımakta. Özellikle idam cezasının yanlış sonuçlar doğurduğunu, önyargının insanlar için ne kadar kötü bir şey olduğunu ortaya seriyor.

Imdb bilgisi için tıklayın.

2- Forrest Gump

İlk izlediğim zamanki o meşhur repliği unutamıyorum “Run Forrest run!(koş Forrest koş) Forrest Gump, yediden yetmişe herkesin mutlaka izlemesi gereken bir film. Saflığın, temizliğin ve iyi niyetin bir bedene sıkışmış hali olan Forrest Gump’ın hayat öyküsünü izliyoruz. Neler mi anlatıyor bize ? Her zaman iyiliğin kazanacağını öğreniyoruz. Engellerin aşılabilecek şeyler olduğunu öğreniyoruz. Hepsinden önemlisi, sevgiyi ve sevmenin ne olduğunu öğreniyoruz. (Size bir şey öğretmeyen filmleri tercih etmeyin zaten.)

Imdb bilgisi için tıklayın.

3- Piyanist ( The Pianist)

Ben ikinci dünya savaşının gerçek yüzü hakkında bir film arıyorum diyorsanız bu film sizin aradığınız film. Film gerçek bir hayat hikayesine dayanmakta. Meşhur Yahudi asıllı besteci Wladyslaw Szpilman‘ın nasıl İkinci Dünya Savaşın’da yaşanan katliamdan sağ kurtulduğunun anlatıldığı muhteşem bir başyapıt. Film, bize savaşın en acımasız hallerini göstermekle kalmıyor, insanlığın varoluş mücadelesini de gözler önüne seriyor.

Imdb bilgisi için tıklayın.

4- Her Çocuk Özeldir ( Taare Zameen Par)

Kendim de aynı zamanda İngilizce öğretmenliği yaptığım için, benim içim çok özel olan filmlerden birisidir. Özellikle öğretmen olan herkesin izlemesi gereken filmlerden birisidir. Elbette herkes izleyebilir. Aamir Khan’nın yaptığı bütün işler çok anlamlı oluyor. Film, disleksi hastalığına sahip bir çocuğun, öğretmeni sayesinde nasıl normal hayata tutunduğunu ve adapte olduğunu anlatıyor. (İzlemeden önce gözyaşları için mendil hazırlayın.)

Imdb bilgisi için tıklayın.

5- Üç Ahmak ( 3 İdiots)

Aamir Khan tarafından yapılmış gene diğerleri gibi muhteşem olan bir film. Film Hindistan’ın en iyi okulunu kazanmış üç üniversite öğrencisi arkadaşın hikayesini anlatıyor. Fakat bu arkadaşlardan birinin çok büyük bir sırrı bulunmakta. Peki filmin eleştiri konusu nedir? Film, hepimizin kanayan yarası olan eğitim sistemini eleştirmekte. Bunu salt olarak direk yapmıyor elbette. Çok anlamlı bir sistem eleştirisi bulunmakta filmde. Gelir seviyesi eşitsizliği, eğitim sistemi, kibir, yolsuzluk gibi konulara çok iyi işlenmiş göndermeler bulunmakta.

Imdb bilgisi için tıklayın.

6- V For Vandetta

Herkesin izlemesi gereken filmler listesinde bu filmin bulunmaması saçma olurdu zaten. Muhteşem bir sistem eleştirisi mi arıyorsunuz? Her yerde gördüğünüz, şu beyaz gülen adam maskesi nasıl mı patladı? V for Vandetta, lise yıllarımda izlediğim ve bittiği zaman bana derin izler bırakan filmlerden birisi oldu. Siyasi ve bir eleştiri için ya da bozuk sistemin nasıl bir vahşete yol açtığını gösteriyor. Medya yönlendirmesi gibi olayların hüküm sürdüğü bir ülkede hayat nasıl olurdu diye merak edenler mutlaka izlemeli.

Imdb bilgisi için tıklayın.

7- Cesur Yürek (Brave Heart)

Mel gibson’ın yer almadığı bir film listesi olamaz herhalde. İzlenmesi gereken tarihi filmler listelerinin en büyük gözdesi. Eminim çoğunuz bu filmi ya izlediniz ya da duydunuz. Cesur yürek, İskoçya’nın işgaline karşı direnen insanların hikayesini anlatıyor. Adanmışlık nedir nasıl olur sorularının en büyük cevabı. Bana göre hedefleriniz, ölümden daha cezbedici gelmelidir. Bu sözü bu filmin final sahnesinde söylemiştim.

Imdb bilgisi için tıklayınız.

8- Baba (The Godfather)

Aslına bakarsanız Baba filmini listeye koymadan önce çok düşündüm. Çünkü herkesin mutlaka bir şekilde izlemiş olacağını düşündüm. Fakat mükemmel bir film olduğu için Herkesin İzlemesi Gereken Filmler listesine ekleme kararı aldım. Baba filmi, tüm sinema dünyasını derinden sarsan bir klasiktir. Hatta yönetmenlerini bile milyoner yapmıştır. Film temel olarak İtalyan mafya sistemine odaklanmıştır. Mafya ilişkileri, aile yapıları, suç baronları, kuralların ve sadakatin her şeyden önce olduğunu vurgulamakta. Çok fazla bilgi vermek istemiyorum. Bu listede size sadece kabaca anlatarak gerisini size bırakmak istiyorum.

Imdb bilgisi için tıklayın.

9- Çizgili Pijamalı Çocuk ( The Boy in the Striped Pajamas)

Yukarıda bahsettiğim Piyanist filmi gibi bu filmde ikinci dünya savaşının acımasız gerçeklerini gözler önüne seriyor. Şahsen çocukların ölüme mahkum olduğu bir dünyada yaşamaktansa, yaşamamayı tercih ederdim. Film, nazi toplama kampında yaşayan bir Yahudi çocukla, kamp dışından bir çocuğun yasak olan bir arkadaşlık ilişkisine dayanıyor. Unutmayın, çocuklar siyasi hareket ya da ırkçılık nedir bilmezler. Onların o masum benliklerini yıkayan zalimler yetişkinlerdir. İki arkadaşın çitler arasından ırk, dil, din bilmeden yürüttüğü arkadaşlık bizi çok duygulandırıyor.

Imdb bilgisi için tıklayınız.

10- Muhteşem Gatsby (The Great Gatsby)

Geldik Herkesin izlemesi gereken filmler listesinin son filmine. Film F. Scott Fitzgerald’ın meşhur romanı olan The Great Gatsby’den uyarlanmış. Filmin ana teması aşk üzerinden ilerlerken, bir yandan da bize dönem hakkında bilgiler vermektedir. Özellikle yirminci yüzyılın başındaki Amerikan rüyasının nasıl yozlamış bir sisteme dönüştüğünü, insanların ahlaklarının nasıl kaybolduğunu anlatan bir film. Unutmadan, Leonardo DiCaprio muhteşem bir oyunculuk sergilemiş.

Imdb Bilgisi için tıklayın.

Diğer sinema tavsiyeleri için tıklayın.

by Samet Tuncay

Araştırmacı, yazar, bil bilimci.

3 Replies to “Herkesin İzlemesi Gereken Filmler”

  1. 2
    Elvan

    Daha da fazlası gelmeli diğer top 10 da ki izlenmesi gereken filmleri de merakla bekliyoruz 😍😍

+ Leave a Comment