Mobil Fotoğrafçılık için 5 İpucu!
Etkileyici fotoğraflar çekmek için illa fotoğraf makinesine ihtiyacınız yok. Mobil telefonlarımızın kameraları ile etkileyici fotoğraflar çekmek mümkün. Mobil Fotoğrafçılık için 5 İpucu yazısı ile,Telefonunuzun kamerasını daha verimli kullanabilmeniz için 5 ipucunu sizin için derledim.
1) Arka Plan (Background)
Bazen çekeceğimiz nesne çok kalabalık, karışık veya dağınık bir arka planda yer alabiliyor ancak bu durum fotoğrafı çekmekten vazgeçeceğimiz anlamına gelmiyor. Bu gibi durumlarda yapabileceğimiz şeyler oldukça basit. Karışık veya kalabalık bir arka plana sahipsek farklı bir açıdan çekim yapabiliriz. Perspektif değiştirmek işe yaramıyorsa renk karmaşasını yok edebilir yani fotoğrafı siyah beyaza dönüştürmeyi deneyebiliriz. Bu şekilde fotoğrafı inceleyen kişinin gözünü yormamış ve fotoğraftaki odak noktasını daha rahat görülebilir hale getirmiş oluruz.
2) Kompozisyon
İster fotoğraf makinesiyle ister telefonla çekim yapın ama ne olursa olsun kompozisyona önem verin. İnternetten detaylıca bir araştırma yaparak kompozisyon ögelerini, tekniklerini ve kurallarını öğrenin. Yeterli bilgiyi edindikten sonra bol bol pratik yaparak çekeceğiniz nesneye en uygun tekniği veya kuralı uygulayarak çekiminizi yapın. Ayrıca kuralların dışına çıkarak kendinize ait, benzersiz kompozisyonlar da oluşturabilirsiniz.
3) Pozlama (Exposure)
Pozlama, fotoğrafın aydınlıklığını ve karanlıklığını belirler. Fotoğrafınızda patlamış ışıklar veya zifiri karanlıklar görmemeniz için pozlamaya oldukça dikkat etmeniz gerekir. Otomatik ayarda odaklamanın yapıldığı bölgeye göre pozlama yapılır. Fotoğrafın odağındaki bölgenin parlaklık seviyesi fotoğrafın geneline uymayabilir. Bu da görüntüde asla istemediğimiz, fazla aydınlık (overexposure) veya fazla karanlık (underexposure) görüntüler elde etmemize sebebiyet verir. Bu nedenle pozlamayı manuel olarak yapmak daha doğru olacaktır.
4) Zoom
Mobil telefonlar dijital zoom özelliğine sahiptir. Dijital zoom, kısaca fotoğrafın kırpılması demektir ve bu da fotoğrafın kalitesinde kayıp yaşatmaktadır. Optik zoom ise kameranızın içindeki lensin yakınlaştırılıp uzaklaştırılmasıdır. Optik zoom, görüntü kalitesinde kayıp yaşatmamaktadır. Görüntünün kalitesinde kayıp yaşamamak için dijital zoom kullanmamak en doğrusu olur. Fotoğrafını çekeceğiniz nesneye fiziksel olarak yakınlaşmak daha iyi sonuç elde etmenizi sağlar. Fiziksel olarak yakınlaşamayacağınız durumlarda çekim sonrasında manuel olarak kırpma işlemi yapabilirsiniz. Uygulamalar veya bazı web siteleri sayesinde de görüntünüzün çözünürlüğünü ve kalitesini artırabilirsiniz.
5) Teknik Bilgi ve Filtre
Mobil telefonunuzun kamerasının sınırlarını bilip ona göre çekim yapmak gerekir. Aksi takdirde ulaşamayacağınız görüntülerin peşine düşersiniz. Bu nedenle telefon kameranızın teknik bilgilerini bilmeniz gerekir. Bu bilgiler doğrultusunda daha doğru ayarlamalarla fotoğraf çekimi yapabilir ve telefon kameranızın size verdiği tüm özellikleri kullanarak etkileyici fotoğraflar çekebilirsiniz. Ayrıca kameranızın sınırlarının bittiği noktada doğru ve etkili filtrelerle fotoğrafın daha etkileyici olmasını sağlayabilirsiniz.
Mobil Fotoğrafçılık gibi yazılarımdan haberdar olmak için takip etmeyi unutmayın!
Fotoğraflar aracılığıyla toplum farkındalığı ve bilinci yaratmayı amaçlayan, aynı zamanda amatör fotoğrafçıları destekleyen fotoğraf platfromumuza hepinizi bekliyoruz!
Detaylı bilgi almak için; freestylecam.site
0 Replies to “Mobil Fotoğrafçılık için 5 İpucu!”