Siyasal Kavramlar serisinin üçüncü ve son bölümünde “Faşizm Ne Demektir? Faşist Kime Denir?” sorularına yanıt vermeye çalışacağım. Bu üçlemeyle, insanlara aslında günlük hayatta duydukları ve gördükleri kavramların gerçekte ne anlama geldiğini göstermeye çalıştım. İlk yazım da Komünizm ve Sosyalizm hakkında bazı yanlış bilinenleri anlatmıştım. İkinci olarak da, Anarşizm nedir? Sorusuna yanıt vermiştik. Bu yazımda, çevremde neredeyse çoğu insanın ağzından duyduğum, fakat anlamını sorduğumda herkesin farklı yanıtlar verdiği kavrama, faşizme bakacağız.
Peki, Faşizm Ne Demektir? Faşist Kime Denir? Faşizm, ülkemizde neredeyse herkesin duyduğu, gördüğü, okuduğu bir siyasi kavram. Özellikle seksenli yılllardan sonra hayatımıza girmiştir. Seksenlerin sağcı-solcu kavgalarında, sağcılar faşist olarak görülürken, solcular da komünist olarak görülüyordu. Son zamanlarda hem kendime karşı hem de internet aleminde gördüğüm bir itham var; “Sen bir faşistsin!” cümlesi. Bunu söyleyen insanlara faşizmin anlamını sorduğumuz zaman, faşizmin ırkıçılık olduğunu ya da halka zülüm olduğunu düşündüklerini gördüm. Evet, gene halkın kulaktan dolma bilgilerle insanları linç ettiği bir kavram daha. Arkadaşlar, bu yazıyı yazarken özellikle şu cümleyi kurmadan edemeyeceğim, sizin fikirlerinizi onaylamayan herkesi “faşist” ilan etmekten vazgeçin. Geçen ay şöyle bir cümle duydum arkadaşımdan, “Sen bunu tabiki istemezsin, çünkü sen bir faşistsin.!” Bazı gruplar, onlar gibi düşünmeyen herkesi faşist ilan etmiş durumda. O zaman gelin sizinle Faşizm Ne Demektir? Faşist Kime Denir? Sorularının gerçek yanıtlarını verelim.
Faşizm Ne Demektir? Faşist Kime Denir?
Aslına bakarsanız, bazı olaylar sonrası aynı anarşizmde de olduğu gibi, faşizm kavramı da evrim geçirmiştir diyebiliriz. Faşizm, ilk çıkış mantığı olarak “Irka dayalı bir ayrım.” Üzerine kurulu bir sistem değildir. Uzaktan yakından da alakası yoktur. Dediğim gibi, sözlük anlamı olarak baktığımız zaman, aşırı sağcı, muhalefetin zorla bastırılması, diktatör gücü, aşırı milliyetçi olarak geçer. Peki faşizmin ilk çıkışındaki anlamı neydi? Yukarıdaki tanımdan diktatör gücü, muhalefetin zorla bastırılması gibi terimleri aldığımız zaman, faşizmin ilk çıkış anlamları ortaya çıkıyor. Anarşizm dediğimiz zaman aklımıza Proudhon, komünizm dediğimizde de Marx gelmektedir. Faşizm için herhangi bir kurucu babasından-annesinden bahsetmek çok zordur. Aslına bakarsanız faşizm, tamamen bir savaş sistemidir. Savaş zamanları zor kararların ve muhalefetin aldığınız kararlara karşı olan tutumlarını değiştirmesini sağlamak için faşizm gibi sistemler kullanılır.
Faşizm için, altın çağını yaşatan ve herkesin duymasını sağlayan kişi olarak Benito Mussolini‘yi diyebiliriz. Faşizm kelime kökeni olarak, Roma döneminde, otorite simgesi olarak kullanılan baltanın adından türemiştir. (Fr fascisme / İt fascismo) Otorie kelimesine özellikle dikkat çekmek isterim ki, Mussolini’nin faşizmi kullanmasındaki amaç ırk değil, otoriteyi sağlamaktır. Mussolini’nin kurmaya çalıştığı ve biraz da başarılı olduğu faşist devlet nasıl olur gelin onu anlatalım.
Faşist Devlet Nedir?
Faşist devlet, sizin bağlı olduğunuz dine, ırka, mezhebe göre sizi ayırmaz. Faşist devlet, otoriter ve dikta ederek yönetir. Siz, onun emirlerini sorgulayamazsınız, ifade özgürlüğü , basın hakları gibi şeyler sadece sözde kalır. Faşist devlet, muhalefeti hiç sevmez. Bu yüzden Mussolini, muhalefet liderlerini suikastler ve karalama kampanyaları ile ortadan kaldırmıştır. Faşist devletin en büyük özelliği de, paramiliter grupların devletin maşası olarak kullanılmasıdır. İtalya’da paramiliter grup olarak Mussolini tarafından kurulan “Kara Gömlekliler.” Çeteleri bulunmaktaydı. Devlete, kanunlara, sisteme karşı gelen herkes, İtalya devletinin geleceğine zararlı olduğu düşünüldüğü için, bu Kara Gömlekliler grubu tarafından ya dövülür ya da öldürülürdü. Burada Faşist devletten bahsederken, Almanya’yı işin içine katmıyorum. Ona birazdan değineceğim.Faşizmin ilk çıkış amacı ve kurduğu sistem budur. İnsanların ırkına göre, dinine göre toplama kamplarında yakan sistem faşizm değil, Nasyonel Sosyalizm ve nazizmdir. Mussolini, bu tür ayrımlar yaparak katliam yapmamıştır. Kısa bir not: Faşizmin abisi olarak adlandırdığımız Mussolini, eski bir komünisttir.
Almanya’da Faşizm
Hitler, Mussoli’nin etkisinde kalmış bir diktatördür. Bazı kaynaklar, Hitler için Mussolini’yi etkilemiştir dese de, asıl gerçek böyle değildir. Hitler, faşizmi İtalya’dan öğrenmiştir. Mussolini’yi kurduğu bu totaliter sistem için övgülere boğmuştur. Hitler, aynı şekilde kendisinin de savaş süreci boyunca(savaş çıkarmayı kafasına koymuştu çoktan.) halkını yöneteceği en iyi sistem olarak faşizmi tercih etmişti. Faşizmi, kendi amaçlarına uygun şekilde modifiye etmişti. Halkı kararlarını uygulamaya zorlamak, emirleri sorgulanamaz bir führer yaratmaya ek olarak da, ırk ayrımını da buna eklemişti.(Kendisi de Alman değildi.) Hitler, üstün bir ırk olduklarını düşünerek nazizmi kurdu.
Aslına bakarsanız, Hitler, Almanlar’ın gerçek aryan ırkı olduğunu kanıtlamaya çalışmıştır. Aryan ırkı demek, İran ırkı demektir. Şaşırdınız mı? Evet, Hitler gerçek İran köklerine sahip olan ırkın Almanlar olduğuna inanıyordu. Aryanlar, bugünki Avrupalıların atasıdır. Hitler, nasyonel sosyalizmi, sert bir ideoloji ile yürütmek istiyordu, bu yüzden de faşizmi devlet idaresi olarak kabul etti. Hitler, İtalya’da da olduğu gibi bir faşist paramiliter çeteye ihtiyacı vardı, bu yüzden de SS tugaylarını(Schutzstaffel) kurdu. Faşizm, ırkıçılık anlamını da Hitler sayesinde kazanmış oldu.
Faşizm Ne Demektir? Faşist Kime Denir?
Faşizm Ne Demektir? sorularına kısaca yanıt olarak, Faşizm, otoriter olan, muhalefet istenmeyen, konulan kurallara itaat isteyen, bunlara karşı çıkanları da, kendi milisleriyle tehdit eden bir sistemdir. Faşist, bu sisteme inanan, halkın demokrasi yerine dikta edilerek yönetilmesini isteyen kişilere denir. Sizinle aynı fikirde olmayan kişi değil, sizi eline sopa alarak devlet adına dövdüğünü iddia eden kişi faşistir.
Destek olmak ve yeni yazılarımdan haberdar olmak için, yanda duran zil butonuna basabilirsiniz.
Kaynakça :
Kalle Johansson- Sahi Nedir Faşizm?
History.com
Jason Stanley – How Fascism Works
Robert O. Paxton– The Anatomy of Fascism
Kont Galeazzo Ciano – Savaş Günlükleri
0 Replies to “Faşizm Ne Demektir? Faşist Kime Denir?(Siyasal kavramlar-3)”