5 Adımda Kendimi Nasıl Geliştiririm?
“Kendini Geliştirmek” modern çağın aslında en kolay şeyidir. İnsanlar genelde “Kendimi Nasıl Geliştiririm?” gibi sorular sorarken, en kısa ve en kolay yolu aramaktadırlar. Kendimizi neden geliştir meliyiz? İnsanların çoğu Netflix izlemek, İnstagram’da story paylaşmak ve gün boyu yataktan çıkmamak ya da çıksa da kayde değer yerleri görmeden gezmek gibi davranışlara sahip. Bir şeyler başarmak istiyorsak, onu yapmalıyızdır. Neo-Liberaller’in uydurduğu “Başarmak inanmanın yarısıdır.” Lafı, sadece tembeller içindir diyebiliriz. İnsan, başarmak istiyorsa çalışmalıdır. Çalışırken inanmakta da sorun yoktur. Ortada bir şey yokken “İnanıyorum ve yapıcam” demek sadece gündüz görülen bir rüyadır.
Eminim herkes kendine en az bir kere “Kendimi Nasıl Geliştiririm?” şeklinde bir soru sormuştur. Bunun sonucunda, kimileri bu sorunun cevabını çalışarak vermiş, kimileri de soruyu sormaktan öteye gidememiştir.Bu yazı ile birlikte, sizlere nasıl kolay bir şekilde 5 Adımda kendinizi geliştirebileceğinizi anlatacağım.
Kendimi Nasıl Geliştiririm?
1- Kitap okumak : Kitap okumadan hiçbir şey yapamazsınız. (Para kazanabilirsiniz, gelişemezsiniz.) Tarih boyunca devam eden ve insanları bir sonraki seviyeye taşıyan tek şey kitap olmuştur. Meşhur ESG’nin (Emrah Safa Gürkan) bir sözü vardır: “Belgesellerden ya da filmlerden bir şey öğrenemezsiniz.” İlber Ortaylı hocanın da, çok gezen mi yoksa çok okuyan mı bilir sorusuna vermiş olduğu “Gezerken okuyan bilir. Gezdiği yerin ne olduğunu, neden yapıldığını, nasıl ortaya çıktığını bilmeden gezmek olmaz.” cevabı aslında en güzel cevaplardan birisidir Kitaplardan her şeyi öğrenebilirsiniz. Basılı kitap okumak zorunda değilsiniz ama “okumak” zorundasınız. Elinizde bulunan telefondan, tabletten, e- kitap okuyucusundan okumanız bir şeyi değiştirmez.(Sesli kitap hariç) Kitap okuyamıyorsanız ve nasıl okuma alışkanlığı kazanacağınızı bilmiyorsanız bir önceki “Kitap okuma alışkanlığı kazanma.” yazıma göz atmanızda fayda var.
2- Dil öğrenmek : Atalarımız ne demişler “ Bir lisan, bir insan.” Demektir. Dil öğrenmek özellikle de İngilizce öğrenmek, size yeni bir dünyanın ve sınırsız bir bilginin kapısını açar. Söylememe gerek var mı bilmiyorum ama İngilizce öğrenmelisiniz çünkü artık dünyanın her yerinde konuşulan ortak bir dil. Sizin Almanya’ya gitmek için Almanca bilmenize gerek yok. İngilizce biliyorsanız, Almanya’da da insanlar İngilizce bildikleri için iletişim kurmakda zorluk çekmeyeceksiniz. Nasıl evde kendi imkanlarınızla Dil öğrenebileceğinizi anlattığım yazıma buradan ulaşabilirsiniz. İngilizce öğrenmeniz, bütün dünyada basılmış olan(İngilizce) kaynakları okuyabilmeniz anlamına gelir. Bu durum size yukarıda bahsetmiş olduğum sınırsız bilginin kapısını aralar.
Girişimci kafası olarak düşünelim, Youtube kanalınız var ve İngilizce biliyorsunuz. Videolarınızı İngilizce çekerseniz güncel verilere göre dünya üzerinde İngilizce konuşabilen yaklaşık 3 milyar insana ulaşma şansınız olmuş olur. Bunun size kazandıracaklarını da siz düşünün. Şirketlerin artık neredeyse “vasıf” gerektiren çoğu işlerde İngilizce bilen elemanları tercih ettiğini anlatmama bile gerek yok. Dil bilmek sadece özel sektörde değil aynı zaman da Kamu sektöründe de sizlere ek gelir ve statü sağlayabilir. (Dil tazminatı)
3- Hobi edinmek : Yukarıda saymış olduğum ilk iki madde günümüz dünyasında artık bir hobi olmaktan çıkarak, birer gereksinim halini almışlardır. Artık kitap okumak, İngilizce öğrenmek birer hobi değil, sosyal hayatın ihtiyaçları haline gelmiştir. Hobi edinmek, kısa zamanlarda kafanızı dağıtmak bazen de kendinizi iyi hisettiğiniz bir alanda bir şeylerle uğraşmak demektir. Örneğin, kütüphane gezmek, kitap koleksiyonu yapmak, müze gezmek, keman çalmak, saz çalmak gibi aktivitelere ek olarak bazı el işciliği gerektiren(maket yapımı) gibi hobiler de edinebilirsiniz. Bu hobiler sayesinde, kendinize ait bir eğlence alanı yaratmış olursunuz. Yaratmış olduğunuz eğlenceye ek olarak, bu hobi için harcamış olduğunuz fiziksel ve mental enerji, sizleri çok daha iyi bir seviyeye taşıyacaktır.
4- Konfor alanından çıkmak : İnsanlar genellikle konfor alanı dediğimiz rahat alanından dışarı çıkmamayı tercih ederler. Buna örnek olarak, kilolu bir insanın spor yapmaktan kaçması, hiç kitap okumayan birinin kendini kitap okumaya vakti olmadığına ikna etmesi, kişinin kendi içinde yaşadığı bazı iç çatışmaları araştırıp başka bir sonuca varmaktan korkması, kurulu düzenini bozmamak için yeni hiçbir şeye cesaret edememesi gibi şeyleri verebilirz. Unutmamak gerekir ki, beyin yaşadığı şekile göre tavır alır. Sizler sürekleri sosyal medyada vakit geçirip, Netflix izliyorsanız, birden bire ders çalışmaya karar vermeniz ya da, bir şeyler yapmayı hedeflemeniz beyniniz tarafından “Amann boşver.” Tarzında algılanabilir. Bu yüzden, kendi konfor alanınızdan dışarı çıkarak kendinizi geliştirmeye ve bazı şeylerin hiç de kolay elde edilmediğini anlamaya başlayabilirsiniz.
5- Kurs edinin : İnternet, günümüzde online bir okul gibi düşünülebilir. Birazcık konfor alanınızdan çıkarak yapacağınız bir araştırma ile, yüzlerce ücretli ya da ücretsiz kurslar bulabilmeniz mümkün. Üstelik edindiğiniz kurslarla freelancer(serbest internet çalışanı) haline gelerek, kendi online paranızı bile kazanmaya başlayalabilirsiniz. Udemy gibi bir çok kurs platformları bulunmakta, fakat son dönemde artık Youtube için de bir ücretsiz kurs merkezi dememiz doğru olacaktır.
Kişisel gelişim, yazılım, sosyal medya uzmanlığı, tasarım ve daha bir çok alanda edinebileceğiniz kurslar bulunmakta. Kursların bazıları sizlere birer bitirme sertifikası verekerek, gelecekte girmek istediğiniz alanda bir artı puan kazanmanıza yardımcı olmakta. Benim sadece kurslar ile yazılım öğrenerek, programcılığa başlayan arkadaşlarım bulunmakta. Neden siz de bir kurs edinerek, hayatınıza bir yenilik katmayasınız?
0 Replies to “5 Adımda Kendimi Nasıl Geliştiririm?”