TARİH

Kurtuluş Savaşını Kim Başlattı?

Paylaş

Aslına bakarsanız “Kurtuluş Savaşını Kim Başlattı?” sorusunun cevabını herkesin bildiğine adım kadar eminim. O zaman, neden ben böyle bir yazı hazırlama zahmetinde bulundum? Yukarıda “herkes” kelimesini kullanmama rağmen, bazı kesimlerin hala bu konuda şüpheleri olduğunu görüyorum. Bahsettiğim ”bazı kesimler” ya kendi cahilliklerinden ya da planlı bir tarihi değiştirme stratejisi izledikleri için, bunu açıkça tartışmaktan çekinmiyorlar. Bu yazımda, sizler için “Kurtuluş Savaşını Kim Başlattı?” sorusunu çok basit belgelerle açıklayacağım. Bu belgeler, dökümanlar ve haberler herkesin erişimine açıktır. “Bilmemek değil, öğrenmemek ayıptır.”

Kurtuluş Savaşını Kim Başlattı?

Bu sorunun herkes tarafından bilinen yanıtı, Atatürk. Bazı kesimler ise bunun yanıtını Sultan Vahdettin olarak vermekte. Onların belgelerine(ne kadar doğru olduğu tartışılır.) göre Atatürk, Vahdettin’nin emri ile Samsun’a ayak basmıştır. Osmanlı kayıtları da bunu aynen böyle yazmıştır. Bu cümle aslına bakarsanız doğru bir cümledir. Osmanlı Devleti’nde kim padişahın haberi olmadan bir yerden bir yere gidebilir? Atatürk, Sultan’nın emri ile Samsun’a 9.Ordu Müfettişi olarak gitmiştir. Yalnız bilmemiz gerek ki, Sultan’ın buradaki amacı Milli Mücadele değil, tam aksine işgallere karşı silah bırakmayan Türk birliklerini durdurmaktır.

Atatürk’ü Samsun’a Kim Gönderdi?

Atatürk, Samsun’da başlayan kargaşaları ve bu yüzden Samsun’a bir müfettişin gitmesi gerektiğini duyduğu zaman, kendisini oraya göndermek için büyük bir çaba göstermiştir. Unutmamamız gerekir ki, sadece Atatürk değil, birçok Osmanlı subayı da işgallere karşı rahatsızdır ve bunu durdurmak niyetindedirler. Atatürk, bu subaylar arasından cesareti ve özgüveni ile sıyrılmıştır. Aslında buradan da, neden Atatürk’ün Milli Mücadele’nin baş kahramanı olduğunu anlıyoruz.

Atatürk, zaten taşıdığı kurtuluş ve bağımsızlık düşünceleri ile İstanbul’da pek hoş karşlanmıyordu. Samsun’a gönderilme sebepleri arasında, onun İstanbul’dan uzaklaştırılmak istenmesi de vardır. Samsun’a ayak basmasından kısa bir süre sonra, İstanbul’dan gelen emirlere uymadığı için hain olarak ilan edildi. Hain damgası ile yetinmeyen Osmanlı Devleti, idam kararı da çıkarmıştı. Şimdi size sorarım, vatanı kurtarmak için Osmanlı tarafından gönderilen bir subay, neden aynı Osmanlı tarafından idam edilmek istendi? Nutuk, bu konuların en belirgin olarak belirtildiği yer. Nutuk’da İstanbul Hükümeti tarafından Atatürk’e yapılan baskıları açık bir şekilde belgelerle görmekteyiz.

Kuvâ-yi İnzibâtiye

Kuvâ-yi İnzibâtiye, Damat Ferit Paşa ve Sultan Vahdettin tarafından Anadolu’da başlayan isyanları(!) bastırmak için kurulmuştur. Esasında Kuvâ-yi Milliye’ye karşı kurulmuş bir birlik olduğunu söyleyebiliriz. Milli Mücadele’nin ilk ayağı olan Kuvâ-yi Milliye’yi bastırmak için karşı bir birlik kuran Osmanlı, nasıl olur da Atatürk’ü vatanı kurtarsın diye Samsun’a göndermiş olabilir?

Kimse kimseyi kandırmaya çalışmasın. On yaşında bir çocuk bile internet aleminde bu sorularının yanıtını kolaylıkla bulabilir. Ben bir tarihçi değilim ama ekran başında sizlere “Lozan’nın gizli maddeleri vardır.”  “Vahdettin, Atatürk’ü Samsun’a göndermiştir.” diyen kişiler de, ne kadar gerçek bir tarihçi onu da tartışmak gerekir. Arkadaşlar, hazır değinmişken söyleyeyim; Lozan yüz yıllık bir antlaşma değil ve gizli belgeleri felan da yok. Bakın buraya bırakıyorum linkini.

Bana destek olmak için yandaki zile tıklayarak abone olmayı lütfen unutmayın.

Diğer tarih yazılarım için tıklayınız.

İlker Başbuğ’un anlatımı için tıklayınız.

Sinan Meyda’nın yazısı için tıklayınız.

Samet Tuncay

Araştırmacı, yazar, bil bilimci.

Son yazılar

Kuramsal Dil Bilimi Nedir?

Kuramsal Dil Bilimi Nedir? Kuramsal Dil Bilimi Nedir? dillerin yapısını, işleyişini ve evrimini inceleyen bilim…

7 saat önce

Ters Psikoloji Nedir?

Ters Psikoloji Nedir? Ters Psikoloji Nedir? Ters psikoloji, bir kişinin istediği bir davranışı elde etmek…

3 gün önce

Felsefede Sezgicilik Nedir?

Felsefede Sezgicilik Nedir? Felsefede Sezgicilik Nedir? Felsefe dünyasında sezgicilik (intüisyonizm), bilgi edinme sürecinde sezginin önemini…

1 hafta önce

Liberteryenizm Felsefesi Nedir?

Liberteryenizm Felsefesi Nedir? Liberteryenizm Felsefesi Nedir? Liberteryenizm, bireysel özgürlüğü en yüksek değer olarak gören ve…

1 hafta önce

Suç ve Ceza Kısa Özet ve Analiz

Suç ve Ceza Kısa Özet ve Analiz Suç ve Ceza Kısa Özet ve Analiz yazısında…

2 hafta önce

Nöral İletişim Teorisi Nedir?

Nöral İletişim Teorisi: Sinir Sisteminin Dilini Çözümlemek Nöral İletişim Teorisi, sinir sisteminin karmaşık dilini açığa…

6 ay önce

Bu site çerezleri kullanmaktadır.

Daha fazla