Kategoriler EDEBİYATKÜLTÜR

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Paylaş
Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Son açıklanan istatistiklere göre, pandemi döneminde insanların kitap alışverişi ve okuma oranlarının neredeyse aynı dönemin geçen yılına göre iki kat artmış durumda. Buna istinaden koca koca tuğla gibi kitapları özenerek sipariş eden insanların çoğu bir süre sonra ilk kısmını bile bitiremeden pes ettiler. Bu insanların geçmişden gelen bir kitap okuma alşıkanlıkları olmadığı için,  son aylarda en çok sık sorulan sorulardan birisi  “Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?” sorusu oldu.

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Kitap okumak aslında bana göre ve toplumdaki bazı görüşlere göre de insanı insan yapan en büyük etkendir. Hemen şu soruyu sorduğunuzu duyar gibiyim “Ne yani kitap okumuyoruz diye insan değil miyiz kardeşim?” Ünlü düşünür David Hume’a göre insan zihni doğuştan tabula rasa yani boş bir levha şeklindedir. Onu sonradan şekillendirmek de bizim elimizdedir. Kitap okuma alışkanlığı olmadan, film izleyerek ya da belgesel izleyerek bu levhayı doldurmanız pek de mümkün değildir.

Neden Kitap Okumalıyız?

Bu sorunun cevabı aslında halk arasında çok basittir. “Kendini geliştirmek için.” Ya ben size hayatınızı kurtarmak, o çok istediğiniz sınavda başarılı olmak ya da Bill Gates, Elon Musk, Jeff Bezos gibi insanlar gibi zengin olabilmek için okumanız gerektiğini söylersem? Yanlış duymadınız kitap okuma alışkanlığı kazanarak bu saydığım her şeyi gerçekleştirmek sizin elinizde. Sırayla nasıl bunları kazanacağınıza bir bakalım isterseniz.

  • Kitap okuma alışkanlığı sayesinde, okuduğunu anlama ve kavrama hızınız yükselecektir. Bu sayede sınavlarınızda özellikle uzun paragraf sorularında kitap okumayanlar birden fazla okurken, siz tek bir göz atmada bütün bir metnin anlamını kavrayabilirsiniz.
  • Kitap okumak, size sorgulama ve eleştirme yeteneği katar.
  • Kitap okumak sizin topluma bakış açınızı değiştirir.
  • Kitaplar sayesinde bazı ön yargılarınız kaybolabilir ve hatta yeni öğrendiğiniz şeylerle hayatınız değişebilir.,
  • Kitaplar sayesinde analitik düşünme ve çözüm odaklı düşünme yeteneğiniz artar. Bu sayede özellikle sorunlarınızı ustaca ve detaylı bir şekilde düşünerek çözebilirsiniz.
  • Stres ve yorgunluğunuz ile başa çıkmanıza yardımcı olur.
  • Kitap okuma yoğunluğunuz arttıkça unutkanlığınızın azaldığını görürsünüz.
  • Daha zeki biri olursunuz.(Evet kim ne derse desin her zaman çok okuyan zeki olur. Bu durum okuduğu kitapların kalitesine ve türüne göre değişklik gösterir.)

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

1- İlgi alanınıza göre kitap seçmeniz gerektiğini en başından vurgulamalıyım. Sakın kitapların süslü kapaklarına ya da başlıklarına veyahut konularına bakarak satın almaya karar vemeyin. Kitabın dili çok akademik  olabilir. Kitap çok ilerde açılan bir olay örügüsüne sahip olabilir. Bu durum da sizin yarı yolda pes etmenize sebep olur. Önce ilgi alanınız nedir onu anlamanız gerekir. Aşk kitapları mı, bilimsel kitaplar mı yoksa bilim kurgu tarzı kitaplar mı size zevk veriyor? Kitabı alın ve bir kaç sayfa okuyun. Rastgele sayfalar ve bölümler açarak bir kaç sayfa göz gezdirin. Bu sırada kitap sizi cezbederse alın ve hemen okumaya başlayın. Herkes okuyor diye Suç ve Ceza’yı okumaya çalışırsanız, heba olursunuz. 

2– İnce Kitaplar, kitap okumaya başlayan insanlar için muazzam bir giriş aşamasıdır. “Ben bunu mu okuycam?” demeden size en uygun ince bir kitabı okumaya başlayabilirsiniz. Kalın kitaplar, okuma alışkanlığınız yoksa hem gözünüze korkutucu gelecek hem de okumaya çalışırsanız da tekrar sıkılacaksınız. İnce bir kitabı alın ve okuyun. O kıtap bittiği zaman, yeni bir kitaba geçiş hissini önce bir tadın.

3- Mutlaka kendinize günlük olarak bir okuma hedefi koymalısınız. “Kitabı açayım da ne kadar okursam artık.” Tarzında  bir yaklaşım başarızlıkla sonuçlanır. Örneğin benim günlük hedefim 150 sayfadır (50 Türkçe 50 İngilizce 50 Almanca) Siz de kendi okuma kapasitenize göre, bir sayfa sayısı belirleyerek her gün o hedefinize ulaşmaya çalışın. İki günde bu kitabı bitiricem gibi uçuk kaçık amaçlara kaçmanıza gerek yok.

4- Okuma alanı, kitap okumak için çok önemlidir. Gürültülü bir ortamda, kirli bir ortamda, yoğun kokulu bir ortamda, kısacası sizi rahatsız eden herhangi bir ortamda kitap okuma deneyiminiz pek de verimli olmayacaktır. Buna uygun olarak, kendinizi rahat hissedecek ve sadece kitaba odaklanabileceğiniz bi ortam bulmanız yoksa da yaratmanız gerekecektir. En iyi yöntem, kimsenin olmadığı bir odada kulaklıklarınızı takarak kitaba odaklanmanız olacaktır.

5- Okuma listesi çıkarmak bence çok zevkli bir iştir. Sizin de mutlaka bir okuma listeniz olmalı. Hangi  türleri sevdiğinizi  belirledikten sonra, internette kısa  bir arama yaparak belirlediğiniz alanda yüzlerce kitap bulabilirsiniz. Hoşunuza giden kitapların isimlerini ve yazarlarının isimlerini içeren bir liste hazırladıktan sonra, her bitirilen kitap sonrası gururla o listeye giderek, biten kitabın üstüne bir çizik atmak mükemmel bir his olacaktır.

6- Bütün bu adımları yapmanıza rağmen  okuduğunuz kitap size sıkıcı geliyorsa, bunun sorunu bir ihtimal siz olmayabilirsiniz. Hepiniz biliyorsunuz ki, bazı kitapların çevirileri gerçekten inanılmaz derecede kötü olabilmekte. İngilizcesini okuduğum bir kitabın, Türkçe çevirisini okuduğum da inanılmaz derecede cümlede anlam kayması ve dil bilgisi hataları olduğunu görmüştüm. Bu durumda Türkçe kitabı okuyan kişi anlayamayacağı için sıkılarak vazgeçecektir. Bu yüzden çevirileri kaliteli olan bilindik yayınevlerini tercih etmelisiniz.

Asla pes etmemelisiniz! Bu saydığım adımları teker teker uygularken bir çok farklı sorunla karşılaşabilirsiniz. Bazen yorulduğunuzu hissedip, bırakmak isteyeceksiniz. Unutmayın, kontrol sizin elinizde. Siz okumaya devam ettikçe beyniniz de artık bununla yaşamaya ve bu durumu kabul ederek alışkanlık haline getirmeye başlayacaktır.

Takipte kalmayı unutmayın!

Samet Tuncay

Araştırmacı, yazar, bil bilimci.

Paylaş
yayınlandı
Samet Tuncay
etiketler #kültürkitaplar

Son yazılar

Kuramsal Dil Bilimi Nedir?

Kuramsal Dil Bilimi Nedir? Kuramsal Dil Bilimi Nedir? dillerin yapısını, işleyişini ve evrimini inceleyen bilim…

4 saat önce

Ters Psikoloji Nedir?

Ters Psikoloji Nedir? Ters Psikoloji Nedir? Ters psikoloji, bir kişinin istediği bir davranışı elde etmek…

3 gün önce

Felsefede Sezgicilik Nedir?

Felsefede Sezgicilik Nedir? Felsefede Sezgicilik Nedir? Felsefe dünyasında sezgicilik (intüisyonizm), bilgi edinme sürecinde sezginin önemini…

1 hafta önce

Liberteryenizm Felsefesi Nedir?

Liberteryenizm Felsefesi Nedir? Liberteryenizm Felsefesi Nedir? Liberteryenizm, bireysel özgürlüğü en yüksek değer olarak gören ve…

1 hafta önce

Suç ve Ceza Kısa Özet ve Analiz

Suç ve Ceza Kısa Özet ve Analiz Suç ve Ceza Kısa Özet ve Analiz yazısında…

2 hafta önce

Nöral İletişim Teorisi Nedir?

Nöral İletişim Teorisi: Sinir Sisteminin Dilini Çözümlemek Nöral İletişim Teorisi, sinir sisteminin karmaşık dilini açığa…

6 ay önce

Bu site çerezleri kullanmaktadır.

Daha fazla