EĞİTİM

Uzaktan Eğitime Çok mu Uzağız?

Paylaş

UZAKTAN EĞİTİME ÇOK MU UZAĞIZ?

Herkese merhabalar, yaşadığımız bu süreçte sağlığımızın korunması adına hayatımızda bazı değişikler yaptık ve yapıldı. Bunlardan birisi eğitimiveya işimizi eve taşımak oldu ve öğrenciler olarak (bazı öğrencileri es geçiyorum çünkü yüz yüze eğitim yapması gerekenler var) artık evdeyiz ve öğretmenlerimiz, arkadaşlarımız artık yanımızda değil bilgisayarımızda. Bu konulara çok fazla girmeyeceğim, hepimiz zaten üç aşağı beş yukarı aşinayız duruma. Benim bu yazıda dikkat çekmek istediğim husus bu süreçte yaşanan “ Uzaktan Eğitim ve Eşitsizlik”.

 “Milli Eğitimin temel ilkelerinden eşitlik ilkesine göre ‘Her yurttaş, hiçbir ayırım gözetilmeksizin öğretim ve eğitim hakkına sahiptir.”

Yüz yüze eğitimde çok fazla eşitsizlik olduğunu biliyoruz bunlara daha sonra değineceğim ama uzaktan eğitimde bu eşitsizlikler biraz azalır mı diye düşündüğümde bir baktım daha da büyük sorunlar ortaya çıktı… Yahu hepimiz haykıra haykıra yok efendim 21. Yüzyıl yok teknoloji çağı diyoruz ama gel gör ki daha internet, ne interneti telefon çekmeyen yerler var ülkemizde… Çocuklar okumak istiyor! Herkes gibi rahat ,özgür okumak istiyor! Bir proje vardı “FATİH” projesi, bu proje çok güzel bir başlangıç olmuştu teknoloji ve eğitim adına ama bakıyorum proje istenilen rakamlara ulaşamamış, ulaşmış olsa bile çocuğun elinde tablet olsa ne internet olmadıktan sonra…

Evet hepimiz bazı sorunları biliyoruz ama bu sorunları dile getirmediğimiz zaman olay askıda kalıyor, olan olduğu ile kalıyor. Size bir örnek vereyim Van’da 70-80 kadar çocuk evlerinde internet veya telefon çekmediği için ders görmek adına dağın tepesine çadır kurmuşlar oraya gidiyorlar, yahu bu olacak iş mi! Düşünün her sabah yatağınızdan kalkıyorsunuz dağa tırmanıyorsunuz ve durumun şöyle de bir yanı var bu öğrencilerin psikolojik durumlarını veya ailelerinin psikolojik durumlarını düşünsenize bir, akranları sıcacık yatağından derse 10 dakika kala kalkıyor çaylarını, kahvelerini alıyor evlerinde derse giriyor sen peki? Belki dersten 1 saat önce kalk dağa tırman soğukta… oldu paşam başka? Aileler peki? Düşünsenize çocuğunuzun daha iyi bir geleceği olsun diye çırpınıyorsunuz elinizden geldiği kadar ama çocuğunuz istediğiniz gibi eğitim göremiyor, yani ben onlar adına empati yaptığımda çok üzücü bir durum… Peki bu durum neyden kaynaklanıyor? SİSTEM EKSİKLİĞİ.

NASIL BİR SİSTEM İSTİYORUZ?

Aslında sistem dediğimiz şey nedir? Biz halk olarak bu kelimeden anladığımız “EBA veya ZOOM” programları. Peki biz bu programları yeteri kadar etkin kullanabiliyor muyuz? Ya da asıl soru şu “Bize eğitim veren kişiler bu programı etkin şekilde kullanabiliyor mu? Belki evet belki hayır, peki neden hayır çünkü öğretmenlerimiz böyle bir şeye hazır değildi, hep diyoruz ya altyapı altyapı diye aslında altyapıdan önce bu şekilde eğitim verebilmenin eğitimi verilmesi lazım. Şöyle bir düşünelim nasıl bir uzaktan eğitim istiyoruz? Valla sizi bilmem ama ben öğretmenimin aktif olarak beni derse kattığı, beraber etkinlikler yaptığımız, öğrenci ve öğretmenin iç içe olduğu bir eğitimin daha faydalı olacağını düşünüyorum çünkü bazılarımız dersi açıp yatağına gidiyor, eee ne öğrendik biz o işten? Şimdi tekrardan ana konumuza dönelim “uzaktan eğitime olan uzaklığımız”. OECD’nin araştırması, uzaktan eğitimde fırsat eşitsizliğini gözler önüne serdi. Türkiye’de öğrencilerin yüzde 33’ü bilgisayara erişemiyor.

Bu alanda 77 ülke içinde 64’üncü sıradayız. (Sözcü Gazetesi). Aslında bu araştırma bize o kadar çok şey söylüyor ki… Hadi hep beraber bir iki dakikalığına düşünelim, bilgisayarımız yok, telefonumuz yok ,hatta belki telefon bile çekmiyor olduğumuz yerde… Ne yapardık? Evet sıkılır, bunalır, evin içini tavaf ederdik, belki bir kaçımız kitap alır okur belki bahçe ile uğraşırdık. Ama sorun şu ki asıl olan şey bu kaynaklara erişemeyen önemli kişiler yani “ÖĞRENCİLER”. Evet ne yazık ki halen bu kaynaklara erişemeyen öğrenciler var…Bir de bu süreçte sınava hazırlanan daha doğrusu uzaktan sınava hazırlanan öğrenciler var, sınava hazırlık süreci zaten baya sıkıntılı ve psikolojik olarak yıpratıcı bir durum bir de bu duruma uzaktan eğitim giriyor.  İnternet fiyatlarını ve kitap fiyatlarını biliyoruz, internetin olmadığı veya az olanaklı olduğu yerleri düşününce olay biraz üzücü oluyor. Bu yüzden bence sınava hazırlanan öğrencilere ekstra bir internet veya daha farklı olanaklar sağlanabilir.

UZAKTAN EĞİTİM VE FIRSATLAR

Olaya bir de şu yönden bakacak olursak “530 bin öğrencinin bulunduğu Urfa’da, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sistemi üzerinden başlanan uzaktan eğitime katılım oranı yüzde 15 düzeyinde kaldı. Eğitimden uzak kalan 200 bin civarındaki mevsimlik çocuk işçiye dijital platformlarda eğitime ulaşamayan 250 bin öğrenci eklendiğinde toplamda 450 bin öğrenci eğitimden uzak kaldı.”  Bu konuda ne düşünüyorsunuz çok merak ediyorum çünkü ben bu oranları gördüğümde çok üzülüyorum çünkü her çocuk okumalıdır ve her çocuk adil ortamlarda okumalıdır…Ama hiçbir şey elbette ki kusursuz değildir, her şeyin düzelmesi için sadece biraz emek ve istek gerekiyor. Umarım kısa zaman içinde bütün sorunlar çözülür ve eğitimde veya hayatın her alanında eşitsizlik diye bir konu olmaz…Evet biraz konudan alakasız olacak ama eğitim deyince direkt aklıma Münir Özkul’un bir sözü geliyor ve sizinle onu da paylaşacağım:

“Ben ortaokuldayken, Türkçe hocamız tahtaya konuşanların değil, konuşmayanların ismini yazdırırdı. Bir gün derste şöyle demişti: ‘Çocukları konuşturmazsan, konuştuğu için cezalandırırsan, gelecekte hiçbir olaya tepki vermeyen , cesaret edip konuşamayan ve kendisini ifade edemediği için her şeyi zorbalıkla halletmek isteyen bir toplum yaratırsın:’

Buradan benim anladığım bizim toplum hatta insanlık olarak en değeri en kıymet verdiğimiz şey çocuklar olmalıdır ve onları nasıl eğitim vereceğimiz olmalıdır çünkü bizi geleceğe hatta güzel zamanlara taşıyacak olanlar onlardır… Buradan şey çıkarmayalım yani bizim işimiz bitti . Hayır tabikide her yaşın her insanın her zaman öğreteceği, öğreneceği ve her zaman topluma faydası dokunacağı zamanı vardır… Unutmayalım ki “ Umut hep vardır…”

Diğer yazılarımız için tıklayınız.

Mehmet TOKSOY

Paylaş
yayınlandı
Mehmet TOKSOY

Son yazılar

Kuramsal Dil Bilimi Nedir?

Kuramsal Dil Bilimi Nedir? Kuramsal Dil Bilimi Nedir? dillerin yapısını, işleyişini ve evrimini inceleyen bilim…

2 gün önce

Ters Psikoloji Nedir?

Ters Psikoloji Nedir? Ters Psikoloji Nedir? Ters psikoloji, bir kişinin istediği bir davranışı elde etmek…

5 gün önce

Felsefede Sezgicilik Nedir?

Felsefede Sezgicilik Nedir? Felsefede Sezgicilik Nedir? Felsefe dünyasında sezgicilik (intüisyonizm), bilgi edinme sürecinde sezginin önemini…

1 hafta önce

Liberteryenizm Felsefesi Nedir?

Liberteryenizm Felsefesi Nedir? Liberteryenizm Felsefesi Nedir? Liberteryenizm, bireysel özgürlüğü en yüksek değer olarak gören ve…

2 hafta önce

Suç ve Ceza Kısa Özet ve Analiz

Suç ve Ceza Kısa Özet ve Analiz Suç ve Ceza Kısa Özet ve Analiz yazısında…

2 hafta önce

Nöral İletişim Teorisi Nedir?

Nöral İletişim Teorisi: Sinir Sisteminin Dilini Çözümlemek Nöral İletişim Teorisi, sinir sisteminin karmaşık dilini açığa…

7 ay önce

Bu site çerezleri kullanmaktadır.

Daha fazla