1- Sesli Hikayeler
ingilizce speaking geliştirme yöntemleri yazısına ilk olarak Sesli hikayeler Tekniği ile başlayalım. Sesli hikaye tekniğini mutlaka günlük uygulamalısınız. Bu tekniği kullanmak için öncelikle iki siteden birisini seçmek durumundayız. Bunlardan ilki, neredeyse öğrendiğiniz her konuda alışıtmalar ve çalışma kağıtları bulabileceğiniz Agenda. Bir diğer internet sitesi ise İngilizce öğrenimi alanında kendisini ispatlamış bir üniversite olan University Of Victoria. Bu internet sitelerinden dilediğinizi seçerek Sesli Hikaye tekniğini kullanmaya başlayabilirsiniz. Peki ya teknik nasıl çalışmaktadır?
A – Önce karşınıza çıkan metni kendi içinizden okuyunuz.
B- Metni sesli bir şekilde okuyunuz.
C- Metindeki bilmediğiniz kelimeleri önce tatoeba üzerinden çalışarak, kelime defterine yazınız.
D- Üst yarafta bulunan Play butonuna basarak, metni anadili İngilizce olan bir kişinin ağzından dinleyiniz.
E- Okuyucu okurken, siz de onunla beraber sesli bir şekilde metni okuyunuz.
Amaçlar : Sesli Hikaye tekniği İngilizce öğrenmeniz için gereken bütün gereksinimleri içermektedir. Metni okurken, anlamadığınız noktada dil bilgisi çalışabilecekiniz. İngilizce kelimeler öğrenmenin ve ilerletmenin en iyi yollarından birisinin de okuma yapmak olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu sayede okuma etkinliği gerçekleşirken, bilmediğiniz kelimeleri ayıklayarak kısa bir sürede İngilizce kelime haznenizi genişletebilirsiniz. Diğer hedeflenen gelişimler de dinleme ve konuşma becerileridir. Metni okurken yapmış olduğunuz telaffuz hatalarını, dinleme yaparken düzeltme şansı bulacaksınız. Bu şekilde dinlemeler yaptıkça, belirli bir süre sonra İngilizce dinleme ve anlama yetenğinizin artttığını farkedeceksiniz. Son olarak da okuyucu metni okurken onunla aynı anda sizin de sesli okumanız, konuşma yeteneğinizde gözle görülür bir artış gösterecektir. Bu son uygulamanız İngilizcede shadow(gölge) tekniği olarak adlandırılır. Bir sonraki tekniklerde sadece Shadow tekniği üstüne ayrı bir başlık açacağım.
2- Betimleme Tekniği
Betimleme tekniği günlük olarak uygulanması gereken bir konuşma tekniğidir. Bu teknikte yüksek sesli olarak minimum 3 dakika boyunca gördüğünüz şeyleri betimlemeye çalışacakınız. Örnek vermek gerekirse, masanızın üstünde duran şeyleri, pencereden bakınca gördüğünüz şeyleri ya da odanızdaki obejeleri anlatmaya çalışacaksınız. Kuramadığınız cümleleri ve aklınıza gelmeyen kelimeleri mutlaka bir kağıda not almalısınız. Bu sayede kurmakta zorlandığınız cümlenin dil bilgisine ve aklınıza gelmeyen kelimelerin anlamlarına bakma şansı elde etmiş olacaksınız.
3- 3-2-1 Go!
Tekniği Bu tekniğin amacı size en basit şekilde konuşabilme yeteneği kazandırmaktır. Unutmayın ilk hedefiniz mutlaka anlaşılabilir olmaktır. Çoğu öğrencimin basit bir şekilde anlatmak yerine sürekli o durumu ya da o şeyi ifade eden daha ileri bir kelime aradıklarını farkettim. Bu yüzden 3-2-1 Go! Tekniğinin kısa ama öz bir şekilde İngilizce konuşulmasına ciddi katkı sağladığını gördüm. Bu teknikte önce seçtiğiniz bir konu hakkında üç dakika boyunca bir konuşma yapıyorsunuz. Bu konuşma betimleme tekniğinde olduğu gibi, yüksek sesle olmalı. Isterseniz ayna karşısında da yapabilirsiniz. Üç dakika boyunca anlattığınız olayı ya da konuyu sırasıyla önce iki ardından da bir dakika da özetlemelisiniz. Örnek vermek gerekirse, üç dakika boyunca kendinizi tanıtırken, bir dakikada kendiniz hakkında hızlı bir özet yapmalısınız. Bu şekilde artık sadece akıcılığa odaklanarak konuşmanız gerektiğinin farkına varmış olacaksınız.
4- Youtuber tekniği
Youtuber tekniği, en eğlenceli ve çalışmaya sevk eden tekniklerden bir tanesidir. Bu tekniğe bu ismi vermemdeki amaç, tekniği uygularken kendinizi bir kamera kaydına almanızdır. Aşağıdaki ders programında da belirtildiği gibi, her hafta bir kere dilediğiniz konu hakkında bir video kaydı yapmalısınız. Her gün bu video kaydı için hazırlık yapmalı ve kayıt tuşuna basıldığı zaman, minimum 5 ile 10 dakika arası konuşabilecek kadar hazırlanmış olunmalı. Çalıştığınız günler, video çekim gni unutmayasınız diye küçük anahtar kelimeleri not alabilir ve video çekiminde bakabilirsiniz. Lütfen cümleleri önceden hazırlayıp video çekiminde kağıttan okumayınız. Bu videolar sayesinde her hafta konuşma egzersizi yapabilecek ve gelişiminizi gözlemleyebileceksiniz.
5- Shadow
– Gölgeleme Tekniği Gölgeleme tekniği bu zamana kadar denemiş ve gözlemlemiş olduğum en iyi konuşma tekniğidir diyebilirim. Teknik, tamamen hızlı konuşma ve hatta zamanla aksan kazanabilme üzerine kurulmuş. Teknik en başta sizi biraz zorlayabilir. Özellikle bu sayfaya kadar yukarıda verilmiş olan egzersizleri ve çalışmaları yapmadan geldiyseniz, yani hiç dinleme ve izleme pratiği yapmadan geldiyseniz çok daha zor olacaktır. Önce kendinize sevdiğiniz bir diziden ya da filmden bir sahne bulun. Bu seçtiğiniz sahne minimum üç dakika uzunluğunda olmalı. Bu sahneyi bir hafta boyunca ezberleyeceksiniz. Nasıl mı? elinizde senaryo varmış da sahnede yer alan herkesi siz oynuyormuşsunuz gibi baştan sonra başlat tuşuna basarak siz konuşacaksınız aynı anda. Bu sayede ağzınızın birkaç hafta sonra İngilizce konuşurken donup kalmadığının farkına varacaksınız. Videoyu Youtube üzerinden bulursanız, İngilizce alt yazı seçeneği ile çok kolay ezber yapabilirsiniz. Aşağıda çalışma planı verildi. Bu plana göre de ilerleyebilirsiniz.
Kuramsal Dil Bilimi Nedir? Kuramsal Dil Bilimi Nedir? dillerin yapısını, işleyişini ve evrimini inceleyen bilim…
Ters Psikoloji Nedir? Ters Psikoloji Nedir? Ters psikoloji, bir kişinin istediği bir davranışı elde etmek…
Felsefede Sezgicilik Nedir? Felsefede Sezgicilik Nedir? Felsefe dünyasında sezgicilik (intüisyonizm), bilgi edinme sürecinde sezginin önemini…
Liberteryenizm Felsefesi Nedir? Liberteryenizm Felsefesi Nedir? Liberteryenizm, bireysel özgürlüğü en yüksek değer olarak gören ve…
Suç ve Ceza Kısa Özet ve Analiz Suç ve Ceza Kısa Özet ve Analiz yazısında…
Nöral İletişim Teorisi: Sinir Sisteminin Dilini Çözümlemek Nöral İletişim Teorisi, sinir sisteminin karmaşık dilini açığa…
Bu site çerezleri kullanmaktadır.
Daha fazla