EDEBİYAT

Üniversite Öğrencilerine Tavsiye Kitaplar

Paylaş

Üniversite öğrencilerine tavsiye kitaplar listesi

Üniversite öğrencilerine tavsiye kitaplar listesinde, her üniversite öğrencisinin okuması gerektiğini düşündüğüm beş kitaba yer yerdim. Bu kitaplar, bir çok farklı alanda değerlendirildiği gibi aynı zamanda kendi alanlarında da dünyada çok önemli yerlere sahiplerdir. Kitap okumak insanı bu sıkıcı hayatın pençelerinden kurtararak, yeni dünyalar yeni insanlar keşfetmesine yardımcı olur. Sadece romanlar mı size bu konuda yardımcı olur ? Elbette hayır! Bazı psikoloji, felsefe, kişişel gelişim kitapları da sizin yeni dünyanızdaki insanları çok daha kolay anlamanıza ve onların doğasına hakim olmanıza yardım edecektir. Lafı çok uzatmadan gelin ilk kitabımızla başlayalım. Unutmadan söylemeliyim ki anlatacağım kitaplarda sizlere spoiler vermemek için elimden geleni yapacağım.

1- İki Şehrin Hikayesi ( Charles Dickens)

Üniversite öğrencilerine tavsiye kitaplar listesinde olmazsa olmaz kitapların başında geliyor bu roman. Eğer tarihi bir roman arıyorsanız, romanı okurken aynı zamanda benim tarihi duygularımı da tatmin etsin diyorsanız İki Şehrin Hikayesi tam da size göre bir roman. Romanı okurken özellikle Fransız devrimi  zamanına doğru bir yolculuk yapıyorsunuz. Devrimin başlangıcını, devrim sırasında neler yaşandığını ve sonrasını görüyoruz. Charles Dickens, bütün bu kargaşalar yaşanırken araya mükemmel bir aşk ilişkisi de sığdırmayı es geçmemiş. Tarihi roman kategorisinde en üst sıralardaki yerini kaybetmeyecek bu romanı okumamak için çıldırmış olmak gerekiyor bence. Söylemeden olmaz, bu kitabın final sahnesi beni duygulandıran nadir kitaplardan olmuştur.

Satın almak için tıklayın.

2- Frankenstein (Mary Shelly)

Gotik ve ürpertici bir eser mi arıyorsunuz? O zaman bu kitap sizin aradığınız o eser. Zaten eminim bu listeyi okuyan herkes Frankenstein’nın hikayesini duymuştur. Her yerde onun figürlerini, çizgi filmlerini görmüşüzdür. Fakat sanılanın aksine Frankenstein canavarın değil, onun yaratıcısının ismidir. Eser gotik bir atmosferde yaratılmış ve bilimin ne gibi sonuçlar doğuracağını gözler önüne seriyor. Romanda insalığın en aciz duygularını, kibirin nelere yol açabileceğini ve doğanın dengesini bozmanın(bunu binlerce yıldır yapıyoruz) ne gibi felaketlere sebep olabileceğini görüyoruz. Canavarımızın aslında insanlığın sürekli içinde yaşadığı duyguları temsil ettiğini anlayacaksınız. Kitabı bitirdiğimiz zaman etrafımızda, kitapta bashi geçen o canavar gibi ne kadar çok insan olduğunu da göreceksiniz.

Satın almak için tıklayın.

3-  İnsan Psikolojisi ( Alfred Adler )

Adler,  alanında  kendini ispatlamış büyük insanlardan birisi.  Bir üniversite öğrencilerine tavsiye kitaplar listesinde, üniversitede göreceğiniz insanların aslında bazı problemlerinin ne olduğunu bu kitapla biraz anlıyabileceğinizi söylemek istiyorum. Kitapta cinsellikten tutun, ergen psikolojisine,  beden ve ruh sağlığı sorunlarına ve hatta yaşamın anlamnına kadar bir çok başlık bulunmakta. Kitap, size insanlığın doğasının ne gibi olaylarla şekillendiğini ve  bunların gerçek nedenlerinin ne olduğunu gösteriyor. Kitabı okurken her bir başlıkta eminim benim böyle bir arkadaşım var diyeceğiniz satırları göreceksiniz. Kitabı okurken kalem-kağıt almayı unutmayın. Çünkü hem çizip hem de not almak isteyeceğinize eminim.

Satın almak için tıklayın.

4- Otomatik Portakal (Anthony Burgess)

Ben, bu roman için felsefi bir roman demekten yanayım. Hatta felsefenin yanına ek olarak psikolojik ve teolojik de diyebiliriz. Bütün bu konuların hepsini sadece 170 sayfalık bir romana sıkıştırmak gerçekten muhteşem bir başarı örneği. Kitabı okurken kendi kendinize iyiliğin kaynağının ne olduğunu, neden kötülüğün var olduğunu, insanın sürekli iyi olması ya da kötü olmasının sonuçlarının neler olabileceğini görüyorsunuz. Kitap bir çırpıda bitebilecek bir eser fakat etkileri bir ömür sürecektir.

Satın almak için tıklayın.

5- Bir Delinin Hatıra Defteri (Gogol)

Geldik bir üniversite öğrencilerine tavsiye kitaplar listesinin son ama en etkili eserlerinden olan bu esere. Siz hiç delirdiniz mi? Soruma cevap vermeden önce düşünün. Hiç kendinizi asla olmayacak bir olaya inandırdınız mı? Peki, hiç İspanya Kralı oldunuz mu? Gogol’un delirerek hayatını kaybettiğini öğrendikten sonra bu kitabı okumak için can atacağınıza eminim. Kitap aslında genellikle bir çok farklı hikaye ile birlikte basılıyor. Bunlardan en meşhurları Palto ve Burun. Kitabın ilk kısmında deliren bir adamın zihninden olayları görüyoruz ve onun aslında benliğinin bütün olayları ne kadar gerçek olarak ele aldığını da görüyoruz. Palto hikayesi hakkında bir şeyler söylemek isterim. Dostoyevski, Hepimiz Gogol’un paltosundan çıktık. Sözü aslında hikayeyi okduğunuz zaman çok daha iyi anl

Satın almak için tıklayın.

Diğer edebiyat tespitleri için tıklayınız.

Samet Tuncay

Araştırmacı, yazar, bil bilimci.

Yorumları gör

  • Özellikle bir delinin hatıra defteri çok güzel bir eserdir.Ben de tavsiye ederim herkese

Paylaş
yayınlandı
Samet Tuncay

Son yazılar

Nöral İletişim Teorisi Nedir?

Nöral İletişim Teorisi: Sinir Sisteminin Dilini Çözümlemek Nöral İletişim Teorisi, sinir sisteminin karmaşık dilini açığa…

4 saat önce

Bilim 101 – Nıels Bohr Kimdir?

Niels Bohr: Kuantum Fiziğin Devrimci Zihnî Niels Bohr kimdir? Bu soru, atom dünyasının anlayışını kökten…

3 gün önce

Biyorezonans ve Uygulama Alanları

Biyorezonans ve Uygulama Alanları Biyorezonans ve Uygulama Alanları Biyorezonans, modern alternatif tıp yaklaşımlarından biri olarak…

3 ay önce

Socrates’in Savunması Kitap İncelemesi

Socrates'in Savunması Kitap İncelemesi Socrates'in Savunması Kitap İncelemesi , Sokrates, antik Yunan filozofları arasında en…

3 ay önce

Oppenheimer Kimdir?

Oppenheimer Kimdir? J. Robert Oppenheimer: Atom Bombasının Babası ve Fiziksel Dehanın İkonu J. Robert Oppenheimer,…

3 ay önce

Epigrafya ve Epigrafi nedir?

Epigrafya ve Epigrafi nedir? Epigrafya: Tarihin Taşa Kazınmış İzleri Epigrafya ve Epigrafi nedir? Epigrafya, taş,…

3 ay önce

Bu site çerezleri kullanmaktadır.

Daha fazla